Primorski slovenski biografski leksikon
SIRK Adriano (Jožko), gostinec, r. 29. avg. 1952 v Gor., živi in dela v Subidi pri Krminu, kjer je lastnik znanega gostinskega podjetja pri Lovcu in kjer je ustvaril počitniško središče La Subida. Njegova družina izhaja iz Višnjevika v Brdih. Oče mu je bil Jožef (Pepi), gostilničar in lovec, mati Hema Kristančič, gostilničarka, ki ga je uvedla v poklic in mu še vedno z nasveti pomaga pri delu. Osn. in nižjo srednjo it. š. (1958–66) je opravil v Krminu, nato se je vpisal na it. Industrijski tehnični zavod v Gor., vendar je po nekaj letih prekinil študije, ker je po očetovi smrti (1968) prevzel v oskrbo domačo gostilno. Po dobrem desetletju je prepustil delo v kuhinji poklicnim kuharjem in je posvetil vse svoje moči vodstvu gostilne. Pri tem mu je bila v veliko pomoč žena Loredana Antoni. V teku 80. l. se je iz domače vaške gostilne izoblikovalo visokokvalitetno gostinsko podjetje, ki je postalo osrednja točka bogatega počitniškega središča s konjušnico, barom in turističnim naseljem. Vredno je omeniti, da je njegovo počitniško središče vplivalo kot prototip tovrstne turistične ponudbe na izoblikovanje novega dež. zakona (št. 39 iz l. 1988) za razvoj turizma v predgorskih področjih naše dežele. Za nadaljnji razvoj podjetja so bila odločilna še posebej leta 1981–87, v katerih se je gostilna uveljavila in bila vključena v priznane gastronomske vodnike (Michelin, Veronelli, Espresso, Accademia italiana della cucina, Guida ai ristoranti d'Italia Rizzoli, Ristoranti d'Italia del Gambero Rosso). O S. in njegovih uspehih so začeli poročati it. in tuji časopisi ter specializirane revije (Gambero Rosso, VIF Gourmet-Journal, Der Feinschmecker International, Ospitalità Friulana, Alisei, Weekend Viaggi, Dove, Class, Slow Food). S. vključuje v svoje menuje predvsem recepte, ki so značilni za srednjeevropski prostor, še posebej tiste, ki izvirajo iz kmečke in krajevne tradicije. S. jih je posodobil in prilagodil zahtevam moderne visokokvalitetne kuhinje. V zadnjih časih, ko je začela upadati it. klientela, je začel usmerjati svojo ponudbo predvsem na avstrijsko in nem. turistično tržišče. V sodelovanju s prijateljem E. Cucitom, fotografom M. Frullanijem in publicistom J. Paljkom (gl. čl.) je objavil zanimivo ilustrirano brošuro La Subida v it., slov. in nem. jeziku (Poligrafiche San Marco, Krmin 1992). Vsako l. pripravi v fotokopiji in za notranjo rabo tudi bogat izbor člankov iz časopisov, ki prinašajo vesti o njegovem podjetju. S. je podpreds. sindikata FIPE za dež. F-JK, aktiven član slov. sindikata, član izvršnega odb. SDGZ, odbornik (1988–94) in od 1994 podpreds. gor. Kmečke banke. Nekaj časa je bil aktiven tudi v politiki: med 1974 in 1978 je bil tajnik in nato član glavnega odb. SSk v Krminu, potem pa je polit. delovanje zapustil, ker ni ustrezalo njegovemu značaju.
Prim.: Osebni podatki in domači arh.; Nedeljski dnevnik 17. jun. 1973; Delo 11. apr. 1975; PDk 19. dec. 1976, 15. avg. 1985, 11. febr. 1993, 31. maja 1994; La Cucina Italiana okt. 1982; Il Punto 15. dec. 1982; Falstaff Magazin 1984, 5, 72–77; Playboy 6. jun. 1987, 5; PrimN 21. jul. 1987; Picc. 30. maja 1990; Messaggero 15. jul. 1990; Der Feinschmecker International jul. 1991; Plein Air jul. -avg. 1991; Gambero Rosso 1992, 3 (marec), 14–17 (s sl.); PDk 11. febr. 1993, 31. maja 1994; Weekend Viaggi jan. 1993; VIF Gourmet-Journal okt. in dec. 1993; Qui Touring apr. 1994; Alisei 1994 (III), 20. (maj), 115–23; T. Gomišček, Jožko Sirk: iz kuhinje z ljubeznijo; PrimSreč 1994, št. 155.
Vh
Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine