Novi Slovenski biografski leksikon
DOGANOC, Darinka Zdenka (rojstno ime Darinka Zdenka Kralj), kemijska tehnologinja (r. 6. 11. 1946, Ribnica na Dolenjskem). Oče Franjo Kralj, trgovski poslovodja, mati Fani Kralj, r. Zupančič.
V Ljubljani je obiskovala osnovno šolo ter srednjo Tehniško šolo za kemijo, metalurgijo, rudarstvo in lesno industrijsko stroko, kjer je 1965 maturirala na odseku za kemijo. Šolanje je nadaljevala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, tam je na Oddelku za kemijo in kemijsko tehnologijo 1971 diplomirala. 1972 se je zaposlila na Biotehniški fakulteti, in sicer na oddelku za veterinarstvo v Ljubljani (od 1989 dalje Veterinarska fakulteta), najprej kot strokovna sodelavka na Inštitutu za higieno živil in bromatologijo. 1993 je na ljubljanski Biotehniški fakulteti doktorirala z disertacijo Distribucija svinca, kadmija in cinka v organizmu perutnine in jajcih na področju Slovenije. V naziv docentka je bila izvoljena 1995, 2001 pa v naziv izredna profesorica. Bila je tudi namestnica predstojnika inštituta (1997–2001) in vodja kemijskega laboratorija (od 1997 do upokojitve 2006). Njeno delo je bilo na začetku usmerjeno predvsem v zdravstveno neoporečnost in kakovost živil s poudarkom na ostankih strupenih snovi v živilih.
Na Veterinarski fakulteti je na dodiplomskem študiju predavala predmete Osnove higiene živil ter Higiena in nadzor mleka, mlečnih izdelkov in živil rastlinskega izvora, pri podiplomskem študiju Biomedicina pa je sodelovala s sklopom predavanj pri predmetu Veterinarsko javno zdravstvo in nadzor živil. Na Oddelku za sanitarno inženirstvo Visoke šole za zdravstvo v Ljubljani (sedaj Zdravstvena fakulteta) je predavala predmet Zdravstvena neoporečnost in kakovost živil. Za potrebe študentov obeh fakultet je skupaj s soavtoricami izdala pet učbenikov in nekaj študijskih gradiv.
Za raziskave s področja rezidua v živilih je 1986 skupaj s sodelavci Inštituta za higieno živil in bromatologijo prejela nagrado Sklada Borisa Kidriča.
Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine