Novi Slovenski biografski leksikon
BEM, Zaviša, veterinar, živilski tehnolog (r. 17. 12. 1926, Kikinda, Srbija; u. 4. 10. 2003, Ljubljana, pokopan v Kopru). Oče Zoltan, pravnik, mati Milica, r. Belosev, učiteljica.
V Kikindi je končal osnovno šolo in gimnazijo. Veterino je študiral na Veterinarski fakulteti v Beogradu (1946–52). Na isti fakulteti je 1965 doktoriral z disertacijo Prilog poznavanju dejstva različitih metoda dimljenja na održivost mesa. Po diplomi je bil zaposlen kot veterinar v Bačkem Gradištu (1952–53) in Čoki (do 1957 kot veterinar, 1957–62 kot strokovni sodelavec v mikrobiološkem laboratoriju). Vmes je bil kratek čas asistent na oddelku za fiziologijo Veterinarske fakultete v Beogradu. 1962 se je zaposlil kot višji strokovni sodelavec v Zavodu za tehnologijo mesa pri Inštitutu za prehrambeno industrijo v Novem Sadu in 1964 kot vodja laboratorija v industrijski klavnici Venac v Novem Sadu. Med službovanjem v Čoki je bil štiri mesece na specializaciji iz mikrobiologije na Higienskem inštitutu SRS v Beogradu, eno leto pa na Veterinarski fakulteti v Beogradu. 1967–68 in 1973–78 je bil zaposlen kot znanstveni sodelavec inštituta za bakteriologijo in histologijo zveznega zavoda za raziskovanje mesa ZR Nemčije v Kulmbachu, kjer se je specializiral iz higiene prehrambenih izdelkov. Med obema zaposlitvama v Nemčji je 1968–73 vodil znanstvenoraziskovalno skupino na Zavodu za tehnologijo mesa v Novem Sadu. 1978 se je zaposlil v Drogi v Portorožu kot vodja delovne enote Mikrobiološke raziskave. Po reorganizaciji podjetja 1981 je postal namestnik vodje raziskovalnega sektorja v tej organizaciji.
Naziv višjega znanstvenega sodelavca je dobil 1969. V Kulmbachu je dve leti predaval poglavja iz mikrobiologije ter higiene mesa in mesnih izdelkov na tamkajšnji srednji šoli za mesarje-tehnike. Na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani (BF) je bil 1984 izvoljen v naziv izrednega profesorja za mikrobiologijo. V okviru predmeta Tehnologija mesa je študentom univerzitetnega študija živilske tehnologije več let predaval ciklus iz mikrobiologije mesa in mesnih izdelkov.
Področja njegovega raziskovalnega dela so bili mikrobiološki in higienski problemi v kontekstu HACCP (Hazard analysis critical control points) v tehnoloških procesih pridobivanja mesa klavnih živali, perutnine in rib, metod konzerviranja mesa ter tehnologij proizvodnje mesnih izdelkov. V zadnjem obdobju je kot mikrobiološki kontrolni analitik raziskoval mikrobiologijo marikulture, problematiko izkoriščanja stranskih proizvodov v predelavi rib, npr. v proizvodnji proteinov, ter vpliv ekoloških in klimatskih pogojev gojenja morskih organizmov. Je prvi avtor treh fakultetnih učbenikov s področja mikrobiologije mesa in mesnih izdelkov.
Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine